Błonnik a Cholesterol

Błonnik a Cholesterol

Błonnik obniża poziom cholesterolu! Jeszcze do niedawna uważano, że tylko lekami można skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Współczesna medycyna preferuje odpowiednią dietę wspomaganą preparatami roślinno – mineralnymi i zawierającymi błonnik jako najsilniejszą broń w walce z cholesterolem !

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, a więc nierozpuszczalnym we krwi. Do wszystkich komórek organizmu dociera za pomocą nośników - lipoprotein (połączenia białek z lipidami): - beta-lipoproteiny (LDL - Low Densiti Lipoprotein) zawierają w swoim składzie ok. 50% cholesterolu.

LDL nazywany jest powszechnie “złym cholesterolem”. Zbyt wysoki poziom lipoprotein tej frakcji przyczynia się do odkładania cholesterolu w komórkach ścian naczyń tętniczych tworząc złogi nazywane blaszkami miażdżycowymi - alfa-lipoproteiny (HDL - High Densiti Lipoprotein), powszechnie nazywane “dobrym cholesterolem”. Odbierają one cholesterol z tkanek, w tym ze ścian tętnic i niosą go do wątroby, gdzie ulega on przemianom do kwasów żółciowych i w efekcie jest eliminowany z ustroju. Dlatego frakcji tej przypisuje się działanie przeciwmiażdżycowe. Ilość cholesterolu w tej frakcji lipoprotein jest o wiele mniejsza (ok. 2%) niż w LDL.

Wg WHO redukcja poziomu cholesterolu o 20% zmniejsza ryzyko zawału serca o 50% !

Systematycznie ( raz w roku ) badaj poziom cholesterolu z rozbiciem na poszczególne frakcje.

Cholesterol jest transportowany przez krew, a komórki organizmu ludzkiego czerpią go w miarę potrzeby. Niewykorzystany cholesterol gromadzi się w krwiobiegu, wskutek czego jego stężenie rośnie. Cholesterol odkłada się w tętnicach w postaci blaszki miażdżycowej i powoduje zwężenie światła naczyń, utrudniając przepływ krwi do ważnych życiowo organów takich, jak serce i mózg. Może to być przyczyną powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego na tle miażdżycowym np. zawału mięśnia sercowego, choroby wieńcowej (dusznicy bolesnej, spowodowanej niedostateczną podażą tlenu do mięśnia sercowego), nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu.

W wątrobie cholesterol jest przekształcany w kwasy żółciowe i z żółcią transportowany do jelita. Stamtąd może zostać wydalony tylko wtedy, gdy zjadamy codziennie dostateczną ilość rozpuszczalnego błonnika (tzw. pektyny), który ma zdolność wiązania cholesterolu.

Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany.
Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Zwiększona podaż błonnika chroni więc przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, hiperlipidemią, chorobami układu sercowo – naczyniowego.

reklama

Styl Życia

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl